slen
03 56 60 640info@gszagorje.siCankarjev trg 4, 1410 Zagorje ob Savi

Pihala

Kljunasta flavta

Individualnih kljunastih flavtistov je na šoli 18 in 10 vključenih v skupinsko kljunasto flavto. Kljunasta flavta je priljubljen instrument pri učencih, ki svojo glasbeno pot začenjajo, zadnja leta pa se mnogi odločajo, da svoje šolanje na kljunasti flavti nadaljujejo do zaključka nižje glasbene šole, nekateri pa se odločajo tudi za nadaljevanje šolanja na srednji glasbeni šoli. Šolanje na nižji glasbeni šoli traja 6 oz. 8 let za bolj nadarjene učence. Učenci radi nastopajo solistično, še raje pa v komornih skupinah. Na šoli poučujemo sopransko in altovsko kljunasto flavto.

Učitelji

Flavta

Flavtistični oddelek glasbene šole Zagorje je eden najštevilčnejših. Lahko bi rekli, da je ta instrument postal nekako trend zadnjih let. Učenci radi obiskujejo pouk in imajo v veliki večini lep odnos do dela. Med njimi vlada prijateljstvo in »zdrava konkurenca«. Učenci nastopajo kot solisti in v komornih skupinah v šoli in izven, na zasavskih revijah in nastopih izven občine. Od leta 2004 pa na šoli deluje tudi orkester flavt, ki je bil prvi tovrstni orkester v Sloveniji in v katerem sodelujejo flavtisti iz Zagorja in tudi flavtistični prijatelji iz drugih krajev. Flavto na šoli poučujemo učiteljice: Nataša Burger, Ina Tratnik in Tanja Repe.
Sicer pa smo flavtisti na naši šoli kar uspešni, saj v zadnjih letih dosgamo izjemno dobre rezultate na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Učitelji

Oboa

Oboa je leseno pihalno glasbilo z dvojnim jezičkom. V Evropi se je pojavila v 13. stoletju, današnjo obliko oboe pa poznamo od leta 1882. Tonski obseg je od h do g3, njen zvok pa je mehek in žameten. Primerna starost za začetek učenja je 12 let, priporočljivo pa je, da ima učenec pred tem končana vsaj dva razreda kljunaste flavte. Oboa je inštrument, ki se pojavlja solistično, v komornih skupinah in orkestrih. Na glasbeni šoli Zagorje se oboisti poleg komornih skupin lahko vključijo tudi v otroški in mladinski pihalni orkester, ter simfonični orkester.

Učitelji

Klarinet

Klasična glasba, narodnozabavna glasba, etno glasba, zabavna glasba, jazz, igranje v simfoničnem orkestru, pihalnem orkestru, ansamblih, skupinah… Vse to nam dokazuje, da je klarinet eden izmed najbolj vsestranskih inštrumentov na svetu. Njegov mehak in topel, pa tudi svetel in vesel zvok najde prostor v vsaki zvrsti glasbe in očara tiste, ki ga poslušajo in tiste, ki nanj igrajo.

V našem razredu je trenutno 13 nadebudnih klarinetistov, ki pridno spoznavajo vse lepote klarineta in različnih zvrsti glasbe. Najprej samostojno, kasneje pa še v šolskih orkestrih in komornih skupinah, kjer se skupaj z učenci drugih inštrumentov urijo v skupinski igri in odkrivajo nove zvoke različnih kombinacij glasbil. Vse svoje znanje pokažejo tudi na nastopih, koncertih in raznih prireditvah. Po končani glasbeni šoli se mladi klarinetisti radi pridružijo kateremu izmed pihalnih orkestrov, tisti najboljši pa nadaljujejo šolanje na srednji glasbeni šoli.

Če vam je klarinet všeč in imate radi raznovrstno glasbo potem ne odlašajte! Pridite v glasbeno šolo, kjer boste ob pomoči in podpori učitelja s pridnim delom in vztrajnostjo spoznali vse skrivnosti tega čudovitega inštrumenta.

Učitelji

Saksofon

Saksofon je pihalo, ki je nastalo v obdobju romantike (1846), skonstruiral pa ga je Adolphe Sax kot povezavo med trobili in pihali. Saksofon je eno redkih glasbil, ki nosijo ime svojega izdelovalca. Saksofon igrajo saksofonisti, sestavljen pa je iz treh delov: ustnika z jezičkom, vratu (pipe) in telesa s tipkami. Obseg saksofona je v notah vselej zapisan od malega b do fis3 (seveda z izjemami za virtuoze). Celotna družina teh instrumentov tvori velik tonski obseg: od kontra Des do g3. V splošnem sta najbolj uporabljana altovski in tenorski saksofon, največkrat v jazzovskih in plesnih ansamblih, pihalnih orkestrih in ansamblih zabavne glasbe, kjer pa jima pogosto delata družbo še sopranski in baritonski saksofon.
V glasbeni šoli se učenci učijo igrati na altovski saksofon, ko pa le tega zadosti obvladajo pa se spoznajo še z drugimi različicami tega zanimivega in raznovrstnega inštrumenta. Po končani glasbeni šoli se lahko vključijo v katerega od orkestrov ali ansamblov, tisti najboljši pa nadaljujejo svojo glasbeno pot na srednji stopnji.

Učitelji

 

 

Kategorije: