slen
03 56 60 640info@gszagorje.siCankarjev trg 4, 1410 Zagorje ob Savi

Godala

Violina

Violina spada v skupino godalnih inštrumentov, kamor sodijo še viola, violončelo ter kontrabas. Ima štiri strune, ki jih štejemo in označujemo po višini tonske uglasitve navzdol (e2, a1, d1, g). Violina je sestavljena iz glave, vratu in trupa. Ton izvabljamo z lokom (lesena ali plastična palica na katero je napeta konjska žima – »konjski rep«), lahko pa igramo tudi pizzicato (brenkamo po struni s prsti desne roke).

Pouk violine poteka dvakrat tedensko pol ure. Ob rednem obiskovanju pouka, je zelo pomembno tudi vsakodnevno vadenje doma. Učenci veliko nastopajo, tako solistično kot tudi skupinsko (komorna igra ali orkester).V tretjem razredu pa se vključijo v godalni orkester.

Primerna starost za začetek igranja violine je med 7. in 9. letom.

Učitelji

Viola

Viola je glasbilo s štirimi strunami iz skupine godal. Podobna je violini, le da je nekoliko večja. Zvok izvajanja je podoben violinskemu , vendar pa je interval tonov, ki jih lahko izvajamo, pomaknjen navzdol (izvajanje nižjih tonov). Zato so note običajno zapisane v altovskem ključu. Strune pri violi so C, g, d1 in a1, torej je uglašena po kvintah navzgor.

Tudi pri violi zvok izvabljamo z lokom, uporabljamo pa tudi način igranja »pizzicato«.

Pouk viole poteka dvakrat tedensko pol ure, učenci pa se kmalu pridružijo igranju v godalnem orkestru. Ker inštrument viola ni tako pogost kot violina, je vsak njegov nastop še toliko bolj zanimiv, hkrati pa privablja nove »violiste«.

Primerna starost za začetek učenja viole je 11-14 let, priporočeno je predznanje vsaj treh let violine.

Učitelji

Violončelo

Violončelo spada v družino godal. S svojim spevnim tonom velja za najbolj lirično od vseh glasbil. Je prijetnega zvoka, saj je njegov zvok še najbolj podoben zvoku in višini človeškega glasu. Violončelist lahko nastopa kot solist ter v orkestrih in komornih skupinah. Biti violončelist pa ima še eno prednost: ne glede na to kdaj in kje igraš, vedno sediš. Vendar zaradi tega igranje violončela ni nič manj zahtevno od igranja kateregakoli drugega inštrumenta. Prav tako kot ostali glasbeniki, lahko violončelist do dobrega igranja pride le z veliko vaje in veselja.

Učitelji

Kategorije: