Dogodki - Koncerti, revija, tekmovanje
Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije (TEMSIG)  poteka neprekinjeno od leta 1972. Zadnja leta v organizaciji Zveze slovenskih glasbenih šol in Komisije TEMSIG. Državno glasbeno tekmovanje med drugim skrbi za povezovanje in kakovostno rast in razvoj slovenske glasbene kulture, za prepoznavnost in odličnost slovenskega glasbenega šolstva v mednarodnem okolju. Mnogi danes mednarodno uveljavljeni ambasadorji slovenske glasbene kulture so ravno na tekmovanju TEMSIG dobili prve potrditve in možnosti za afirmacijo v mednarodnem prostoru. Tekmovanje v posamezni disciplini poteka na vsaka tri leta, razporejeno je v starostne kategorije do 25. leta starosti. Tekmovanje TEMSIG je zaradi visokega nivoja in mednarodne primerljivosti od leta 1992 član organizacije EMCY (European Music Competition for Youth).  
Letošnje leto tako poteka že 52. tekmovanje TEMSIG, in sicer od 27. 2. do 15. 3. 2023 v glasbenih šolah v okolici Ljubljane in Zasavja ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
Veseli in ponosni smo, da smo lahko tudi zasavske glasbene šole organizatorke tako uglednega državnega tekmovanja.
Urnik izvedbe tekmovanja v zasavskih glasbenih šolah je:
  • GŠ Litija-Šmartno

Disciplina:  TAMBURICA (I. kategorija) – 27. 2. 2023

Disciplina: JAZZ solo (I., II. in III. kategorija) – 28. 2. in 1. 3. 2023

  • GŠ Zagorje ob Savi

Disciplina:  ROG (II. in III. kategorija) – 2. in 3. 3. 2023

Disciplina: POZAVNA  (I., II. in III. kategorija) – 10. – 12. 3. 2023

  • GŠ Trbovlje

Disciplina: EVFONIJ (I., II. in III. kategorija) –  10. in 11. 3. ter 14. 3. 2023

Disciplina: TUBA (I., II. in III. kategorija) – 13. 3. 2023

Pomembno vez z mednarodnimi glasbenimi inštitucijami na tem uglednem tekmovanju predstavljajo žiranti, ki prihajajo iz najbolj prestižnih glasbenih univerz in ustanov iz cele Evrope. Ti na tekmovanju mlade slovenske talente spoznajo, jih povabijo na koncerte, univerze, festivale, v gledališča. Nagrajenci tekmovanja TEMSIG so praviloma na kasnejši poklicni poti nosilci glasbenega  življenja v Sloveniji kot dirigenti oziroma člani profesionalnih simfoničnih in opernih orkestrov, v policijskem in vojaškem pihalnem orkestru ter v big bandu RTV Slovenija ali odlični pedagogi. Mnogi so uspešni v tujini.

Veliko dodano vrednost tekmovanju predstavlja vrsta slovenskih glasbenih novitet, ki jih prav za tekmovanje napišejo praviloma mladi slovenski skladatelji. Spodbujanje slovenske glasbene ustvarjalnosti, visoko raven zahtev in izjemni nastopi mladih glasbenikov so tisti, ki Zvezi slovenskih glasbenih šol in Komisiji TEMSIG, kljub velikim organizacijskim in finančnim zahtevam, dajejo navdih in voljo, da ta zahtevni projekt vsako leto izpeljejo na visoki ravni v sodelovanju z glasbenimi šolami po Sloveniji.

Vsi tekmovalni koncerti so odprti tudi za javnost, zato vas prijazno vabimo, da nas obiščete in prisluhnete tekmovalnim nastopom izjemnih mladih glasbenikov.

Metka Podpečan, vodja aktiva zasavskih glasbenih šol in članica organizacijskega odbora 52. TEMSIG-a