Glasba je del našega življenja. Je kot utrip srca in je kot zrak, ki ga dihamo. Z njo smo povezani vsi; vsak jo lahko ustvarja in vsak jo lahko občuduje.

In ta povezanost je v Zagorju kot življenska energija. Z njo premagujejmo bolečino in njej se predajamo tudi takrat, kot nas trenutki sreče ponesejo v neskončnost.

Zato ni naključje, da je pred 76-imi leti, kljub velikemu pomanjaknju vsega, v tej naši dolini poštenih in delovnih ljudi svoj utrip začutila Glasbena šola Zagorje ob Savi. Veliko lepega je doživela v teh desetletjih. Bila je trdna opora na poti odraščanja premnogim rodovom zagorskih otrok in bogatila življenja številnim ljubiteljem glasbe, ki so tudi z njeno pomočjo postajali in ostajali boljši ljudje. Prav tako je vzgojila številne odlične glasbenike, ki so se za vse življenje zapisali tej prelepi muzi, ki te za vselej prevzame in nikoli ne razočara. Čeprav je ustvarjanje in poustvarjanje glasbe včasih tudi težko delo, je končni dosežek, kadar se ji v popolnosti predamo, lahko mojstrovina, ki osupljuje in navdušuje tudi glasbenika samega.

Danes smo upravičeno lahko ponosoni na delo vseh generacij učiteljev, ravnateljev in zaposlenih ki so živeli z in za našo glasbeno šolo, ter bogatili življenja premnogim generacijam mladih, ki so iz nje odšli bogatejši za spoznanje, da je glasba nekaj, kar te osvoji za vse življenje. Bodimo ponosni, da smo lahko del zgodovine šole, ki je svojo odličnost izkazovala že od svojega samega začetka.

Šola je v 76-ih letih prerasla v ustanovo, ki leto za letom v svoje programe vpisuje več otrok in ki iz leta v leto vzgoji več odličnih glasbenikov ter navduši večje število obiskovalcev prireditev. Pri tem pa jim pomaga strokvno usposobljen kader, ki čuti do svojega poklica veliko odgovornost in spoštovanje do vseh, ki jim s svojim delom lepša življenja. Naša glasba je torej za vse in za vsakogar. Mlad ali star, glasba je del naših življenj. In skupaj smo prehodili resnično dolgo in lepo pot. Bodimo ponosni na to in imejmo zaupanje v to, kam vse lahko še pridemo.

Pravijo, da ne boš spoznal prave vrednosti trenutka, dokler ta ne postane spomin. Zato naj nas ob tem častitljivem jubileju ponese po reki spominov in naj nas ogrejejo lepa doživetja, ki so nam bogatila življenja. Naj neminljivost glasbe v naša srca vtisne nepozaben pečat. Ob tem pa se s hvaležnostjo poklonimo vsem tistim, ki so s svojim delom in ljubeznijo do glasbe pisali bogato zgodovino Glasbene šole Zagorje, od njenega začetka pa vse do današnjih dni.

Naj se naša lepa doživetja povežejo v melodijo preteklosti, ki ji sedanjost daje utrip ter prihodnjost nudi neizčrpno bogastvo novih priložnosti.

William Shakespear je zapisal:

Če je glasba hrana ljubezni, potem igraj dalje.

Zato, draga naša šola, IGRAJ, PREPEVAJ IN PLEŠI…

Metka Podpečan, ravnateljica Glasbene šole Zagorje ob Savi